Gotowane jajka są podstawą wielu śniadań, składnikiem smacznych sałatek, a także mogą stanowić oddzielną przystawkę na stół kolacyjny czy zimny bufet. Ponieważ stopień ugotowania jajek ciężko ocenić po ich wyglądzie, dlatego dużo skuteczniejszą metodą będzie skorzystanie z minutnika. Musimy jednak najpierw wiedzieć jaki cel chcemy osiągnąć. Wśród jajek gotowanych wyróżniamy 3 stadia ugotowania. Należą do nich:
- jajka gotowane na miękko – gdzie żółtko zachowuje płynną strukturę, ale białko jest w pełni ścięte;
- jajka gotowane na twardo – żółtko i białko są ścięte, ale nie na tyle, żeby poczerniało;
- jajka gotowane mollet, czyli półtwardo – są pośrednią formą pomiędzy jajkami gotowanymi na twardo i na miękko.
Istnieją jeszcze inne rodzaje jajek gotowanych: jajka w koszulkach oraz po wiedeńsku. Rządzą się one swoimi prawami, dlatego w tym artykule nie zostaną opisane.
Jak długo gotować jajka?
Jajka gotowane na miękko wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i trzymamy przez 4 minuty. Następnie niezwłocznie podajemy lub studzimy pod zimną wodą.
Jajka gotowane mollet gotują się przez 6 minut, jeśli wrzucimy je na wrzątek.
Jajka na twardo potrzebują 8-10 minut do pełnego ścięcia białka i żółtka. Gotujemy je od zimnej wody.
Wśród jajek możemy się również spotkać z jajkami przepiórczymi. Są one znacząco mniejsze i delikatniejsze, ale podobnie jak kurze gotują się w osolonej wodzie. Ich czas gotowania wynosi kolejno 50 sekund dla jajek gotowanych na miękko i 2 minuty na twardo. Osoby, którym uda się utrafić w tak wąskim przedziale w środek mogą cieszyć się jajkami przepiórczymi ugotowanymi mollet.
Co zrobić, aby jajka dobrze się obierały? Wspomniana metoda solenia wody jest uważana za najskuteczniejszą. Pomocna okazuje się też terapia szokowa, czyli wrzucenie jajek po ugotowaniu do zimnej wody. Trzeba mieć również świadomość, że świeże jajka nigdy nie będą się dobrze obierały. Na pocieszenie dodam, że trudno o takie w polskich sklepach. Wiedząc jak długo gotować jajka możesz zastanowić się co smacznego z nich przygotować. Życzę powodzenia.