jak usmażyć karpia

Karp jest znakomitą rybą, którą warto jeść nie tylko z okazji świąt bożonarodzeniowych. W polskich domach jest on stałym gościem na wigilijnych stołach, ale poza tym mało kto raczy się nim na co dzień. Wielka szkoda, ponieważ mięso z karpia jest wspaniałym źródłem zdrowych tłuszczy, których w takich ilościach nie znajdzie się ani w drobiu, ani w orzechach, ani w żadnych olejach. Wiele osób nie przekonuje jednak smak tej ryby. Jak go zatem poprawić? Jak usmażyć karpia, by rzeczywiście wszystkim on zasmakował?

Jak usmażyć karpia?

jak usmażyć karpiaAby oszczędzić sobie roboty, w sklepach mięsnych warto poszukać karpia, który będzie już sprawiony. Jeżeli jednak koniecznie chce się kupić świeże mięso, należy moczyć je przez przynajmniej jedną dobę w mleku, aby pozbyć się charakterystycznego i niezbyt przyjemnego, morskiego zapachu. Następnym krokiem będzie dokładne wymycie ryby. Trzeba ją także oczyścić i usunąć z jej warstw wszystkie łuski, co na szczęście nie powinno być trudne, bo karp nie ma ich wiele. Mięso należy później pokroić na małe filety lub dzwoneczki i spryskać wyciśniętym sokiem z cytryny oraz posypać ulubionymi przyprawami.

Tak naprawdę nie trzeba tutaj wcale kombinować. Karp jest na tyle intensywną w smaku rybą, że nie wymaga specjalnych mieszanek przypraw – w zupełności wystarczą mu najzwyklejszy pieprz oraz sól. Po takim wstępnym przygotowaniu mięso można już zacząć smażyć. A jak to zrobić? Jak usmażyć karpia? Przyprawioną rybkę należy obtoczyć z każdej strony w zwykłej mące pszennej, a następnie ułożyć ją na patelni, na której wcześniej trzeba rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego bądź innego tłuszczu. Karp powinien zostać usmażony z dwóch stron. Gdy mięso będzie już w całości pięknie zarumienione, można ściągnąć je z patelni i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć z niego nadmiar tłuszczu.

Karp w połączeniu z warzywami

Nawet tak tradycyjnie usmażony karp niektórym nie będzie jednak smakować, dlatego by przekonać do niego wszystkich, warto jednak czymś go uzupełnić. Smażąc mięso na patelni, wystarczy dorzucić do niego garść świeżych warzyw. Pokrojone w mniejsze kawałeczki marchewki, cebulka, por czy nawet pieczarki fantastycznie przełamią mulisty aromat rybki, a przy okazji sprawią, że całe danie stanie się bardziej wartościowe.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here