Jak usmażyć dorsza?

Ryby są produktem bardzo bogatym w wartości odżywcze. Tłuste ryby są świetnym źródłem zdrowych tłuszczy, przede wszystkim szczególnie istotnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3, których często brakuje w naszej diecie. Oprócz tego ryby są znakomitym źródłem białka, co sprawia, że są dobrym rozwiązaniem dla osób na dietach, podczas których należy przywiązywać wagę do tego makroskładnika. Dobre są dla osób aktywnych i ćwiczących na siłowni. Kiedy zdecydujemy się włączyć ryby do naszej diety, możemy zacząć od dorsza, który jest jedną z popularniejszych ryb. Przygotować go można na kilka różnych sposobów. Podstawowym jest usmażenie go. Jak usmażyć dorsza, żeby był smaczny i pożywny?

Jak usmażyć dorsza?

Jak usmażyć dorsza?Rybę należy umyć, a następnie osuszyć, aby była sucha. Teraz trzeba doprawić rybę według naszego uznania. Na pewno użyjmy soli i pieprzu, ale skorzystajmy także z naszych ulubionych przypraw. Możemy nadać dorszowi ziołowego posmaku przez użycie na przykład ziół prowansalskich, rozmarynu, oregano, majeranku czy lubczyku. Jeśli nie mamy pomysłu, jak doprawić dorsza, w sklepach są gotowe przyprawy do ryb, których możemy użyć. Po odpowiednim doprawieniu możemy delikatnie skropić naszą rybę sokiem z cytryny. Jeżeli zależy nam na chrupiącej skórce, to na tym etapie musimy użyć mąki lub bułki tartej do obtoczenia ryby. Pamiętajmy jednak, że taka panierka zdecydowanie bardziej chłonie tłuszcz, przez co posiłek może stać się dużo bardziej kaloryczny. Teraz należy rozgrzać olej na patelni. Użyjmy jakiegoś, który ma wysoką temperaturę dymienia, jest to na przykład olej rzepakowy lub olej kokosowy. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany, układamy obok siebie kawałki ryby i smażymy je z obu stron. Tak przygotowana ryba idealnie nada się jako dodatek do obiadu. Warto dodatkowo na talerzu skropić ją cytryną.

Teraz już wiemy, jak usmażyć dorsza, pamiętajmy jednak, że nie jest to jedyna opcja przygotowania ryby. Może nieco mniej smaczną wersją, ale zdrowszą jest ugotowanie ryby na parze, dzięki czemu zachowa ona o wiele więcej składników odżywczych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here