jak gotować w szybkowarze

Gotowanie w szybkowarze polega na poddaniu składników działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia. W te sposób nie tylko przyspieszasz czas gotowania, ale otrzymujesz potrawę o większej zawartości składników odżywczych, niż przy tradycyjnym, dłuższym gotowaniu. Wiele osób obawia się gotowania w szybkowarze, uważając je za skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Gotowanie w tym urządzeniu jest wygodne i łatwe. Jak gotować w szybkowarze?

Jak gotować w szybkowarze?

jak gotować w szybkowarzeSkładniki potrawy po umieszczeniu w garnku należy podlać odpowiednią ilością wody. Pamiętaj, aby przed zamknięciem doprawić potrawę, gdyż w czasie gotowania nie będzie takiej możliwości. Następnie hermetycznie zamknięty szybkowar podgrzewa się na kuchence. Szybkowar możesz wykorzystać do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Szczelne zamknięcie uniemożliwia odparowanie wody, dlatego też wewnątrz pojemnika dochodzi do podniesienia ciśnienia. Zwykle jest to ciśnienie o wartości ok. 1 atmosfery. Jeśli ciśnienie przekroczy tę wartość, nadmiar pary jest wypuszczany przez zawór bezpieczeństwa, co stanowi zabezpieczenie przed rozsadzeniem szybkowaru.
Aby gotować bezpiecznie sprawdź, czy uszczelka jest dobrze ustawiona i czysta. Należy ją umyć i wysuszyć po każdym użyciu. Warto też przed każdym gotowaniem sprawdzić czy otwór wentylacyjny w pokrywie nie jest zatkany. Po ugotowaniu potrawy należy przez zawór wypuścić nadmiar pary. Dopiero po obniżeniu ciśnienia można otworzyć urządzenie. Trwa to chwilę, ale czas ten można przyspieszyć ochładzając szybkowar pod bieżącą wodą.
Wysokie ciśnienie w szybkowarze powoduje zwiększenie temperatury, co sprawia, że produkty gotują się co najmniej o jedną trzecią szybciej. Miękką wołowinę, która wymaga dwugodzinnego gotowania, możesz przygotować zaledwie w 30 minut. Ziemniaki gotują się około 8 minut.

Dlaczego warto korzystać z szybkowaru?

Szybkowar jest świetnym rozwiązaniem dla zapracowanych osób, które nie chcą rezygnować z samodzielnego przygotowania posiłków. Pozwala on zaoszczędzić czas i energię, a produkty w nim gotowane nie tracą witamin i minerałów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here