dieta wege

Dieta wegańska jest to model żywienia, który wyklucza spożycie wszelkich produktów odzwierzęcych. Jest to więc dieta bardziej restrykcyjna od diety wegetariańskie. Pomimo tego, że wyklucza spożycie mięsa i ryb, to dodatkowo przy jej stosowaniu rezygnuje się ze spożycia nabiału oraz jaj. Dieta wegetariańska uznawana jest zdrowy model żywienia, o ile zostanie ona w odpowiedni sposób zbilansowana. Może ona wspomagać redukcję masy ciała lub pomóc w profilaktyce chorób serca czy niektórych nowotworów. Co jeść w przypadku diety wegańskiej? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/dieta-weganska-czy-warto-zrezygnowac-z-produktow-odzwierzecych/ 

Dieta wegetariańska – co należy jeść? 

Dieta wegetariańska, tak jak mówiliśmy wcześniej jest to wykluczenie spożycia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, ryb, owoców morza, nabiał oraz jaj. Taki rodzaj diety bazuje przede wszystkim na warzywach i owocach, nasionach strączkowych i orzechach oraz pestkach i produktach zbożowych. Obecnie dostępne są również produkty gotowe takie jak wegańskie sery i wędliny, pasty do kanapek, mleka roślinne oraz wiele innych. Pozwala to między innymi na większe urozmaicenie codziennej diety o dodatkowe wartości odżywcze i walory smakowe. 

Strączki fasoli, bób, ciecierzyca, soczewica, soja oraz produkty sojowe są idealnym źródłem białka. Większość białek roślinnych jest nie pełnowartościowa, czyli nie zawiera wszystkich aminokwasów, które bardzo często osoby na diecie wegańskiej sięgają przy pomocy odżywek białkowych. 

Białko w proszku, które pozyskiwany jest na przykład z ryżu brązowego czy grochu jest właśnie zamiennikiem białka zwierzęcego. Białko z konopi jest pełnowartościowe oraz dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, podobnie jak białko zawarte w amarantusie czy komosie ryżowej. 

Warzywa i owoce oraz produkty zbożowe stanowią idealne źródło węglowodanów oraz białka, antyoksydantów witamin i składników mineralnych. Z kolei tłuszcze dostarczane są poprzez orzechy, awokado oraz oleje roślinne. 

Odpowiednio skomponowana dieta wegańska 

Dieta wegańska musi być w umiejętny sposób skomponowana. W innym przypadku może dojść do powstania niedoborów w organizmie. Wysokie spożycie błonnika i fitynianów może ograniczyć przyswajanie się większości składników mineralnych. W celu zredukowania spożycia ich ilości, warto jest wybrać pieczywo na zakwasie. Żeby zwiększyć przyswajalność żelaza roślinnego, warto jest łączyć żelazo z witaminą C. W celu zapobiegania niedoboru wapnia, może pomóc stosowanie roślinnego źródła wapnia, które czerpać możemy z ziaren sezamu lub maku. 

W celu ustalenia odpowiedniej zbilansowanej diety wegańskiej powinniśmy skontaktować się z dietetykiem, który pomoże nam wybrać dietę indywidualnie dostosowaną do naszych potrzeb oraz naszego organizmu. 

Zobacz też: http://www.parafia-internetowa.pl/dieta-ketogeniczna-na-czym-polega-jak-ja-stosowac/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here