Dieta przy cukrzycy typu 2

Co roku na świecie przybywa chorych na cukrzycę. Choroba ta, nazywana już cywilizacyjną, w dużej mierze dotyka osób prowadzących niezdrowy tryb życia, unikających aktywności fizycznej i ulegających nałogom. Jak zmienić nawyki w przypadku diagnozy cukrzycy typu 2? Sprawdźmy, jak powinna być skomponowana dieta cukrzycowa – jadłospis diabetyka nie musi być nudny!

Osoby chore na cukrzycę mogą funkcjonować normalnie w środowisku pracy i codziennym życiu, pod warunkiem że przestrzegają jadłospisu, który umożliwi im odpowiednie wchłanianie substancji odżywczych oraz ureguluje poziom insuliny. Cukrzyca typu 2 wpływa na działanie trzustki, która nie produkuje odpowiednich ilości insuliny – hormonu regulującego poziom glukozy. W związku z tym organizm narażony jest na przykre skutki rozregulowania metabolizmu, takie jak wahania wagi, zmiany skórne, przewlekłe zmęczenie. Odpowiednia dieta pomoże utrzymać dobre samopoczucie i uniknąć nagłego wzrostu glukozy we krwi.

Cukrzyca typu 2 wymaga zmiany dotychczasowych nawyków. Może to zahamować lub nawet całkowicie wyleczyć chorobę. Ważne więc, by zapoznać się szczegółowo z odpowiednim dla cukrzyków sposobem komponowania posiłków.

Dieta cukrzycowa – jadłospis dla diabetyka

Dieta cukrzycowa powinna być oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, czyli tych, które nie powodują nagłego wzrostu glukozy we krwi. Produkty te znajdziemy w tabelach indeksu glikemicznego, które opublikowane są w internecie oraz w książkach i broszurach na ten temat. Przy cukrzycy należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym – w reakcji na nie organizm natychmiast zwiększa produkcję hormonu regulującego poziom glukozy, czyli insuliny.

Produkty pełnoziarniste, pieczywo razowe i ciemne, różnego rodzaju kasze, rośliny strączkowe – fasola, bób, groch, ciecierzyca, inne warzywa, chudy nabiał, chude mięso oraz ryby, oliwa z oliwek, olej kokosowy, siemię lniane i orzechy – źródło zdrowych, nienasyconych tłuszczów to produkty o niskim indeksie glikemicznym, które bez przeszkód można jeść w przypadku cukrzycy typu 2.

Bezwzględnie należy unikać produktów z białej mąki, dań gotowych, fast foodów, produktów mącznych, białego cukru, dań w panierce, a także większości owoców. Pomimo, że owoce uznaje się za zdrowe, to na diecie cukrzycowej spożywane w większych ilościach mogą one nagle podnosić poziom cukru we krwi.

Diabetycy powinni spożywać ponadto regularne posiłki. Ideałem są trzy posiłki dziennie. Zaczynając od najbardziej obfitego – śniadania, poprzez jedzony w południe obiad aż do kolacji nie później niż o 18:00.

Jadłospis na diecie cukrzycowej łatwo wzbogacić i urozmaicić. Ważne przy tym, by pamiętać o regularności posiłków, niskim indeksie glikemicznym dań i odpowiednim ich przygotowywaniem. Zamiana patelni na garnek do gotowania na parze wspomoże nasze zdrowie, kondycję i poprawi samopoczucie. Istotna przy tym jest rezygnacja z nałogów. Pomóc może też regularna aktywność fizyczna – cukrzyca typu 2 jako choroba metaboliczna dotyczy całego organizmu. Zadbanie o dobre samopoczucie z pewnością pomoże w leczeniu choroby i wzmocni kondycję, by ciało miało siłę do walki z chorobą.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here